Imatra on kirjava kaupunki Saimaan vieressä

Imatra on kirjava kaupunki Saimaan vieressä

Etelä-Karjalassa, Saimaan vieressä sijaitseva Imatra on noin 27 000 ihmisen asuttama kaunis ja monipuolinen kaupunki. Imatran halkaisee Suomen vanhimpiin lukeutuva nähtävyys, Imatrankoski. Imatralla riittääkin kauniita nähtävyyksiä ja ainutlaatuisia tapahtumia, joita ei muualta Suomesta löydy. Esimerkiksi 1903 vuonna valmistunut Imatran Valtionhotelli on valittu useasti Suomen kauneimmaksi rakennukseksi. Rakennus toimii nykyäänkin hotellina. 

Monipuoliselle kulttuurikaupungille antaa kansainvälisen tuulahduksen sijainti aivan Venäjän rajalla. Venäläiseen Svetogorskin kaupunkiin on Imatralta matkaa ainoastaan muutama kilometri ja venäläiset matkailijat ovatkin varsin yleinen näky Imatran katukuvassa. Imatra sijaitsee myös ainoastaan muutaman kilometrin päässä Suomen suurimmasta ja Euroopan neljänneksi suurimmasta järvestä, Saimaasta. Tässä tekstissä tutustumme tarkemmin koskestaan tunnettuun Imatran kaupunkiin. 

Nähtävyydet ja tapahtumat, jotka on koettava Imatralla 

Imatraa voi kutsua kulttuurikaupungiksi, sillä se tarjoaa nähtävää, kuultavaa ja koettavaa laidasta laitaan. Kaupunki tunnetaan esimerkiksi vanhoista ja kauniista nähtävyyksistään. Näistä tunnetuimpiin kuuluu Imatrankoski, joka on Suomen suurin koski ja Suomen vanhimpia matkailunähtävyyksiä. Koski on syntynyt jo 6 000 vuotta sitten ja sen voimasta kertovat sen lukuisat hiidenkirnut. Nykyään koskella järjestetään koskinäytöksiä. 

1900-luvun alussa valmistunut Valtionhotelli on kaunis jugendlinna, joka kuuluu nykyään Scandic-hotelliketjuun. Historian saatossa näyttävä, Usko Nyströmin suunnittelema rakennus on toiminut myös sotilassairaalana. Kaupungin keskellä sijaitseva Kruununpuisto on kaunis kesänviettopaikka, jossa voi nähdä muun muassa vesivoimalaitoksen, hiidenkirnun, näköalapaviljonkeja Imatrankosken luona sekä Valtionhotellin. Kaupungissa on lisäksi useita muita nähtävyyksiä, museoita ja ajankohtaisia tapahtumia. 

Imatran työ- ja koulutusmahdollisuudet 

Kaupungin suurimpia työnantajia ovat muun muassa Stora Enson Imatran tehtaat, Imatran kaupunki ja Ovakon terästehtaat. Kaupunki tarjoaa myös lukio- ja ammattikoulutusta opiskelijoille. Venäjän läheisyys näkyy myös kaupungin koulutusmahdollisuuksissa; alueella toimii Itä-Suomen suomalais-venäläinen koulu, joka järjestää perusopetusta 5–9. luokkalaisille sekä esiopetusta. Imatran yhteislukion tiloissa toimii lisäksi Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun lukio. 

Runsaasti majoitusvaihtoehtoja matkailijoille 

Matkailijoille kaupunki tarjoaa useita majoitusvaihtoehtoja, joista tunnetuimpiin kuuluu luonnollisesti Valtionhotelli, mutta laadukasta majoitusta tarjoavat myös muun muassa Center Hotel ja Rento Hotelli. Kaupungista löytyy niin ikään hostelleja ja motelleja sekä leirintäalueita ja mökkejä. Imatran useasta majoitusvaihtoehdosta löytyykin takuulla jokaisen matkailijan tarpeille ja budjetille sopiva paikka, olipa sitten liikkeellä yksin tai perheen kanssa. 

Myös kaupungin kylpylöiden yhteydessä on hotelleja, joihin hemmottelu- tai vaikkapa tanssilomaa kaipaavat voivat majoittautua. Karjalan Portti on puolestaan kodikas ja kaunis, lapsiperheille sopiva paikka, jonne voi ottaa myös lemmikit mukaan. Vaihtoehtoja on siis runsaasti. Matkan suunnittelun ja majoituspaikan valinnan avuksi suosittelemme lukemaan sivustomme artikkelit “Imatran Valtionhotelli” ja “Lomalle Saimaalle”. 

Kotimaan lisäksi myös kansainvälistä liikennettä 

Kaupungissa ja sen lähistöllä on monipuoliset liikkumismahdollisuudet sekä asukkaille että matkailijoille. Imatran kautta kulkee esimerkiksi moottoritie, valtatie 6. Valtatie kulkee Koskenkylästä Kouvolan, Lappeenrannan, Imatran ja Joensuun kautta Kajaaniin saakka. Myös Karjalan rata kulkee Imatran kautta – tämä yli 300 kilometrin pituinen junarata kulkee Kouvolasta Lappeenrannan ja Parikkalan kautta Joensuuhun asti. 

Imatran kautta kulkee myös paljon kansainvälistä liikennettä. Imatralla sijaitsee kansainvälinen rajanylityspaikka, ja sen lisäksi Imatran tavararatapihalta haarautuu Viipurin suuntaan johtava rata. Lähin lentoasema sijaitsee Lappeenrannassa, joka on ainoastaan noin puolen tunnin ajomatkan päässä. Lappeenrannan lentoasemalta lennetään suoria lentoja Ateenaan ja Milanoon ja satunnaisia lentoja myös Kanariansaarille. Imatra tarjoaa siis hyvät mahdollisuudet myös kansainväliseen matkailuun. 

Monipuoliset urheilumahdollisuudet 

Monipuolisessa Imatran kaupungissa on kauniiden nähtävyyksien ja kulttuuritapahtumien lisäksi myös hyvät urheilumahdollisuudet. Liikuntapaikkoja löytyy niin sisä- kuin ulkotiloistakin. Suurin osa kaupungin urheilupaikoista sijaitsee kaupungin Mansikkalan alueella. Mansikkalassa sijaitsee esimerkiksi kaupungin jo vuonna 1966 valmistunut uimahalli sekä samaan kompleksiin kuuluva urheilutalo, jossa on esimerkiksi 1 200 katsojan palloiluhalli, kuntosali, nyrkkeilysali ja jopa yli 20 pukuhuonetta. 

Imatralla on jäähalli, jossa pelaa Mestisjoukkue Imatran Ketterä. Kaupungissa on myös suuria urheilukenttiä sekä kevyempiä harrastusmahdollisuuksia, kuten esimerkiksi minigolf- ja frisbeegolfradat sekä keilahalli Imatralta löytyy useita uimarantoja ja jopa vapaa-ajan ilmailuun, kuten purjelentoon, tarkoitettu lentokenttä. Kaupungin läpi kulkeva vuoksi tarjoaa myös erinomaiset kalastusmahdollisuudet ympäri vuoden. Tekemisen puute ei ainakaan pääse siis yllättämään! 

Imatran mielenkiintoinen historia 

Imatra on perustettu vuonna 1948 ja sen asukasluku on tällä hetkellä noin 27 000. Alunperin sanalla “Imatra” tarkoitettiin ainoastaan Imatrankoskea. Koski onkin ennen virrannut huomattavasti voimakkaampana kuin nykyään. Noin 6 000 vuotta sitten syntynyt koski syntyi Saimaan vesimassojen murtautuessa Salpausselän läpi. Vuoden 1937 jälkeen kosken vettä on kuitenkin juoksutettu ainoastaan tiettyjä tarkoituksia varten. 

1800-luvun alusta lähtien Imatra on vetänyt puoleensa niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin ihastelijoita. Esimerkiksi vuonna 1772 Venäjän keisarinna Katariina Suuri vieraili Imatralla ihailemassa Imatrankoskea. Koski olikin Suomen ensimmäinen turistikohde. Imatran kauppala perustettiin vuonna 1948 ja kaupunkioikeudet se sai vuonna 1971. Imatran alueella on ollut kuitenkin asutusta kivikaudesta lähtien ja alueelta löytyykin useita kivikautisia asuinpaikkoja. 

Lopuksi 

Imatra on monipuolinen kaupunki, josta löytyy jokaiselle jotakin. Runsaat nähtävyydet ja kulttuuritapahtumat tarjoavat nähtävää, kuultavaa ja koettavaa matkailijoiden lisäksi myös lähistöllä asuville. Lisäksi majoitusvaihtoehtoja löytyy jokaiselle matkailijalle aina edullisista hostelleista kalliimpiin hotelleihin asti. Toivottavasti kiinnostuit kauniista Imatran kaupungista tämän artikkelin luettuasi. Suosittelemme lukemaan myös muita sivustomme Saimaan alueesta kertovia artikkeleita. 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *