Saimaa – ikimuistoisia maisemia ja unohtumattomia luontokokemuksia

Saimaa – ikimuistoisia maisemia ja unohtumattomia luontokokemuksia

Saimaan alue on täysin ainutlaatuinen matkailu- ja luontokohde Suomessa. Saimaa on Suomen suurin ja Euroopan neljänneksi suurin järvi, jonka Wall Street Journal (2014) on valinnut maailman viiden kauneimman järven joukkoon. Raikas ilma, puhdas luonto ja huikeat maisemat tekevät Saimaan alueesta uniikin ja kauniin retkeilykohteen, joka tarjoaa unohtumattomia luontokokemuksia vierailijoilleen. 

Monipuolinen Saimaa – luonnosta nauttivan unelmakohde 

Saimaan alue on erinomainen lomakohde luonnosta ja retkeilystä nauttivalle matkailijalle. Kuvankaunis järvimaisema ja hulppeat Salpausselät muodostavat ainutlaatuisia luontokohteita ja tarjoilevat unohtumattomia muistoja luonnossa kulkijalle. Saimaan saaristoon tutustuminen onnistuu perinteisesti patikoiden, pyöräillen tai vaikkapa kanootilla meloen. Vaihtelevat polut, korkeuserot ja lukuisat kauniit rannat tarjoavat paljon nähtävää jo muutaman tunnin kävelyretkellä. 

Saimaan alueen ainutlaatuisuus perustuu Suomen suurinta järveä ympäröivän luonnon monimuotoisuuteen ja erityisesti Suur-Saimaan vesialueen muodostamaan upeaan kokonaisuuteen. Tuhannet saaret, loputtomat rannat ja toinen toistaan kauniimmat niemet muodostavat ainoastaan Saimaalle ominaisen luontomiljöön. Jylhistä kallioista hiekkarantoihin ja satumaisista metsistä kimmeltävän kirkkaaseen järvenselkään vaihtelevat maisemat lumoavat kokeneimmankin luonnossa kulkijan kerta toisensa jälkeen. 

Saimaan alue mahdollistaa luontoretkeilyn kaiken tasoisille kulkijoille ja tarjoaa loputtomasti vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia lähialueen luontoon tutustumiseen. Salpausselkien kankaita pitkin patikointi on leppoisaa ja maasto tasaista. Haastetta kaipaavat vaeltajat voivat pakata teltan rinkkaansa ja kiivetä korkeille kallioille ihailemaan järvelle avautuvia henkeäsalpaavia maisemia. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin muutamaan Saimaan alueen upeaan luontokohteeseen: 

  • Puumalan Norppapolku 
  • Huuhanranta 
  • Puruvesi 
  • Koloveden kansallispuisto 
  • Ukonvuori 
  • Paasselkä 
  • Paholaiskivet 

Puumalan Norppapolku – tutustu Saimaan järviluontoon ja kauniisiin maisemiin! 

Vuoden retkipaikka 2018 -äänestyksessä kolmanneksi sijoittunut Puumalan Norppapolku vie lähelle Saimaan järviluontoa. Kokonaisuudessaan 13 km pituinen rengasreitti kiemurtelee pitkin rantoja, kangasmaastoja, kallioita, kosteikkoja ja pääseepä reitillä testaamaan kalliokiipeilytaitojaankin, mikäli ylhäällä odotteleva näköalapaikka ja huikeat maisemat houkuttelevat. Monipuoliselta reitiltä löytyy myös nuotiopaikka, uimaranta ja laituri. Tämä uusi retkeilyreitti tarjoaa mahdollisuuden tutustua Saimaan ihastuttavaan järviluontoon lähietäisyydeltä. 

Huuhanranta – vesipedon unelma Saimaan rannalla 

Toisen Salpausselän etelärinteellä sijaitseva 1,5 km pituinen Huuhanranta on yksi Saimaan pisimpiä hiekkarantoja. Täällä pääset nauttimaan kimmeltävän puhtaassa Saimaassa kahlaamisesta sekä uimisesta täysin rinnoin, sillä hiekkapohjaista rantaa riittää jopa 100 metriä rantaviivasta. Polskuttelun lomassa voit nauttia kesäisen kauniista, Huuhanselälle avautuvasta järvimaisemasta. Rannalta löytyy myös lukuisia tulipaikkoja sekä nuotiokatos eväiden valmistelua ja nauttimista varten. 

Puruvesi – Suomen kirkasvetisin suurjärvi 

Suomen kirkasvetisin ja maailman puhtaimpiin vesistöihin lukeutuva Puruvesi on Saimaaseen kuuluva suurjärvi, joka tarjoaa loistavat mahdollisuudet veneilyyn ja kalastamiseen sekä retkeilystä ja luontomaisemista nauttimiseen. Puruvedellä sijaitseva Petrisaari on suosittu veneilykohde ja retkisatama. Veneily Petrisaareen tarjoilee kauniit järvimaisemat ja perillä sinua odottavat uimaan houkuttelevat kristallinkirkkaat hiekkarannat sekä luonnon rikkomaton rauha. 

Kalastajat nauttivat kirkkaan Puruveden kalarikkaista vesistä. Saimaalla lomaillessasi voit myös varata oppaan järjestämän kalaretken Puruvedelle tai vuokrata käyttöösi kalastusvälineet sekä veneen. Myös pyöräily Puruveden ympäri tarjoaa loistavan vaihtoehdon alueen monipuoliseen luontoon tutustumiseen. Mutkittelevat mäet ja rantoja pitkin kulkevat reitit muodostavat kokonaisuudessaan noin 120 km pituisen unohtumattoman retken, jonka varrella sijaitsee myös maailman suurin puukirkko. 

Koloveden kansallispuisto ja satumainen Ukonvuori 

Saimaan syleilyssä sijaitseva Koloveden kansallispuisto on upea, historiallisestikin tärkeä suomalainen kansallispuisto, jossa suojellaan Saimaan saaristoluontoa sekä yli satavuotiaita metsiä. Koloveden kansallispuistoon voit tutustua perinteisesti patikoiden, mutta järveltä käsin avautuvat kansallispuistolle ominaiset upeat, mannerjäätikön muokkaamat jylhät ja jyrkät kalliomaisemat. Suojaisat ja rauhalliset saarisokkelot tarjoavat myös harvinaisen mahdollisuuden unohtumattomaan kohtaamiseen saimaannorpan kanssa. 

Koloveden kansallispuiston kuuluisin nähtävyys on Ukonvuori, jonka jylhät rinteet tarjoavat järveltä käsin maisemaa tarkkailevalle unohtumattoman näyn. Ukonvuoren kalliossa on myös nähtävillä kivikauden ihmisten tekemä pieni, punainen, ihmishahmoinen kalliomaalaus, joka paljastaa kohteen olleen tärkeä jo muinaisille suomalaisille. Ukonvuoren rinteessä sijaitsee myös vanha sauvakvartsilouhos, joka kimmeltää satumaisesti kesäisen auringon kimpoillessa kvartsin pinnasta. 

Mystinen Paasselkä ja huutavat Paholaiskivet 

Paasselkä on Saimaan sekä koko Suomen yksi mystisimpiä luontokohteita. Tähän 200 miljoonaa vuotta sitten meteorikraatterista muodostuneeseen järveen liittyy lukuisia kummallisia tarinoita keskellä järveä veden yllä leijuvasta, nopeasti liikehtivästä valkoisesta valoilmiöstä. Havaintoja tästä Paasveen piruksi kutsutusta ilmiöstä on tehty aina 1700-luvulta lähtien. Kauniin Paasselän rannalla silmä lepää upeassa järvimaisemassa, vaikka Paasveen piru jäisikin näyttäytymättä. 

Saarelta, järven länsireunalta löytyvät Paholaiskivet, joihin liittyy myös runsaasti mitä mystisempiä tarinoita. Näissä eriskummallisissa kivissä on runsaasti pieniä onkaloita, joiden sanotaan syntyneen meteorin iskeytymisestä aiheutuneen voimakkaan paineen vaikutuksesta. Nämä erikoiset onkalot saavat Paholaiskivet “huutamaan” pohjoistuulten tuivertaessa. Kertoman mukaan näissä mielenkiintoisissa ja poikkeuksellisissa kivissä pitävät kotiaan myös erityisen voimakkaat henget. 

Saimaa tarjoaa loputtomia seikkailuja ja henkeäsalpaavia maisemia 

Saimaan rannat tarjoilevat supisuomalaista, henkeäsalpaavan kaunista järvimaisemaa silmänkantamattomiin. Tätä upeaa luontoaluetta on ehdotettu myös maailmanperintökohteeksi, eikä suotta. Saimaan alueella luontokohteet ovat mielenkiintoisia, monipuolisia ja luontomiljööltään poikkeuksellisen vaihtelevia – uusi seikkailu ja silmiä hivelevä maisema odottavat jokaisen salmen ja poukaman takana. Retkeily Saimaan alueen upeilla metsämailla ja vesistöillä on helppoa ja vaihtoehtoja löytyy jokaiselle taito- ja kestävyystasolle. 

Nappaa sivuiltamme vinkit Saimaan alueen matkailuun! 

Ikimuistoisten luontoelämysten lisäksi Saimaan alue tarjoilee kävijöilleen paljon muutakin! Saimaata ympäröivät kaupungit, kuten Imatra ja Lappeenranta, pitävät huolta luontoretkeilyn ja maisemien ihastelun lisäksi kaupunkikulttuuriakin kaipaavista lomailijoista ja yöpyminen esimerkiksi Imatran valtionhotellissa on unohtumaton kokemus. Muun muassa näistä aiheista löydät lisää luettavaa sekä vinkkejä sivuiltamme! 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *