Lomalle Saimaalle

Lomalle Saimaalle

Saimaa on pinta-alaltaan Suomen suurin järvi; alueen rantaviivan pituus on 14 850 kilometriä. Saimaan aluetta on vaikea rajata, sillä Suur-Saimaan alue koostuu useista salmien yhdistämistä järvialueista. Se voidaan jakaa jopa 18 eri järvialueeseen, joista suurin on Etelä-Saimaa. Saimaan rannoilla sijaitsevista kaupungeista suurimpia ovat Joensuu, Varkaus, Mikkeli ja Lappeenranta. 

Saimaa on Euroopan neljänneksi suurin makeavetinen luonnonjärvi, joka on listattu maailman kauneimpien järvialueiden joukkoon. Saimaan alue tarjoaa upeat puitteet lomailuun, vierailija voi nauttia luonnon rauhasta tai viettää aikaa alueen kaupungeissa erilaisten palveluiden parissa. Tässä artikkelissa tutustutaan tarkemmin Saimaan luontomaisemiin, aktiviteetteihin, kulttuuritarjontaan sekä majoitusvaihtoehtoihin. Kurkistamme myös alueen suurimpien kaupunkien palvelutarjontaan. 

Saimaan luonto 

Etelä-Karjalan alueen tärkein elementti on vesi. Se sitoo Saimaan avulla noin 13 000 saarta, niemeä ja rantaa monimuotoiseksi labyrintiksi, joka tarjoaa matkailijoille unohtumattomia luontoelämyksiä. Valokuvaajille ja luontomatkailijoille vaihtelevat kallioseinämät, hiekkarannat, puhtaat poukamat ja vehreämmät kosteikot tarjoavat mystisiä kokemuksia ja loistavia kuvakulmia. Tiesitkö, että Saimaan Puruvesi on listattu yhdeksi maailman puhtaimmista järvialueista? 

Alueen merkittävimpiä luontoelementtejä ovat ensimmäinen ja toinen Salpausselkä, joiden väliin Suur-Saimaa sijoittuu. Alueen maisemia voisi kuvailla karuiksi, varsinkin alueen eteläisissä osissa, mutta esimerkiksi Parikkalan ja Rautjärven alueella matkailija törmää vehreisiin lehtomaisemiin. Saimaan rannoille tyypillisiä näkymiä ovat aikojen kuluttamat liuskekalliot, ja niitä reunustavat koivu- ja leppälehdot. Saimaa on maailman uhanalaisimman hylkeen, norpan, kotipaikka. 

Tapahtumia 

Saimaan alue on Suomen kauniimpien kesäkaupunkien ja viriilien kylien maaperää. Alueen vahva karjalaisperintö näkyy käsityöperinteessä, ruokakulttuurissa ja puheliaiden asukkaiden arjessa. Lappeenrannassa, Imatralla, Savonlinnassa ja Mikkelissä kannattaa ehdottomasti pysähtyä torille nauttimaan paikallisia erikoisuuksia kuten lörtsyjä ja vetyjä, sillä se tarjoaa erinomaisen ikkunan Etelä-Karjalan omin takaiseen kulttuuriin. Kesän tapahtumakalenteri Saimaalla tarjoaa jokaiselle jotain! 

Käyntikohteita 

Lappeenrannassa vierailijoiden on hyvä aloittaa tutkimusmatka kaupungin sydämestä eli vanhasta linnoituksesta. Kahvilat, putiikit, museot ja maamme vanhimpiin lukeutuva ortodoksinen kirkko huokuvat menneen ajan tunnelmaa. Linnoituksen valleilta avautuvat historialliset maisemat satamaan. Risteily Saimaan kanavalla sulkuineen on unohtumaton elämys. Mikkelissä voi tutustua Fennoskandian suurimpiin esihistoriallisiin kalliomaalauksiin ja Kenkäveron kulttuurikeskuksessa on tarjolla niin sielun kuin hengen ravintoa. 

Kesäaikaan teatterielämyksiä tarjoavat ulkoilmassa kesäteatterit, ja Savonlinnan oopperajuhlat ovat alueen suurin kulttuuritapahtuma. Varkaudessa matkailija voi tutustua taiteeseen taidekeskus Väinölässä ja tehdä kävelyreissun historiallisiin maisemiin Vanhan Varkauden suojellussa kulttuuriympäristössä. Vaikka alueen kaupungit heräävät kukoistukseensa kesäisin, löytyy niistä aktiviteetteja talvimatkailijoillekin. Talvisin alueella jääkellutaan, tutustutaan maisemiin retkiluistellen, pilkitään ja nautitaan talvisesongin myyjäisistä. 

Mikkeli 

Mikkelin tori on kaupungin keskeinen paikka, ja se onkin valittu yhdeksi maamme kauneimmista ja modernimmista kokoontumispaikoista. Torilla pidetään jokaisen kuukauden ensimmäisenä lauantaina kuukausimarkkinat. Pyöräilijöille kaupunki ja sen alueet tarjoavat lukuisia eri reittejä, joista voi valita maastopyöräilylle sopivan Mäntyharju-Repovesi reitin, kauniin Karkauksen reitin tai suositun Saimaan saaristoreitin. Puumalan alueen luontoreitti kuuluu ehdottomasti Suomen kauneimpiin! 

Mikkeli on erinomainen kohde vanhojen kartanoiden historiaa ja puutarhoja rakastaville. Kaupungin sotilaallinen historia ulottuu pitkälle 1500-luvulle, ja osa kartanoista on peräisin samaiselta ajalta. Nykyisin ne tarjoavat kaupunkilaisille ja matkailijoille kulttuurielämyksiä, maistuvia ruokanautintoja, majoitusta ja lähituotteita. Tertin kartano, Kenkävero, Mikkelipuisto, Vanha Kilkkilä, Heikkilän yrttitila, Pirtin perinnepuisto ja Kyyhkylän kartano ja hotelli ovat tutustumisen arvoisia kohteita. 

Savonlinna 

Savonlinna sijaitsee saarilla, joten veden elementti on kaupungissa vahvasti läsnä. Kaupunki on kuuluisa sen uljaasta Olavinlinnasta ja sen ympäristössä järjestettävistä vuotuisista oopperafestivaaleista, jonne saapuu esiintyjiä ja vieraita myös rajojemme ulkopuolelta. Linna on avoinna ympäri vuoden, ja sen läheisyydessä sijaitsee vierailemisen arvoinen Savonlinnan Wanha kaupunki, jossa sijaitsee putiikkeja ja viehättäviä kahviloita. 

Riihisaaressa voi ihastella museolaivoja, ja kaupungin satamasta on mahdollista osallistua sisävesiristeilyille. Savonlinnassa, kuten muuallakin Saimaan kaupungeissa, tori on kaupungin sydän, jossa nautitaan herkullinen lörtsy. Kerimäellä sijaitsee maailman suurin puukirkko, ja Vuokalassa sijaitsee vanha mylly, jonka toimintaan on mahdollista tutustua opastetun kierroksen aikana. Punkaharjun upeissa luonnonmaisemissa voi piipahtaa metsämuseo Lustossa ja taidekartano Johanna Oraksessa. 

Majoitusvaihtoehtoja 

Majoitusvaihtoehtoja on alueella runsaasti, ja rajana ovat oikeastaan vain matkailijoiden mieltymykset. Sesonki sijoittuu vahvasti kesäaikaan, jolloin Saimaalla matkailevat myös ulkomaalaiset. Kesäaikana majoitukset on parasta varata hyvissä ajoin, erityisesti tapahtumien, kuten oopperajuhlien tai Imatran Big Band -festivaalien aikana. Tarjolla on korkeatasoisia hotelleja, mökkejä, hostelleja, telttailua, laavuja, maatilamajoitusta, perhehuoneita ja kylpylöitä. Millainen on sinun lomaunelmasi Saimaalla? 

Mökeissä ja huviloissa on helppo majoittaa isompikin seurue, esimerkiksi Imatran kylpylän ja Holiday Club Saimaan alueella tarjonta kasvaa jatkuvasti. Vaeltajia ja karavaanareita varten alueen telttamajoituksesta ja leirintäalueista voi hankkia lisää tietoa kaupunkien matkailuneuvonnasta. Kaupunkien keskustahotellit vievät matkailijat suoraan kaupungin tapahtumien sykkeeseen, ja keskeisten kohteiden lähelle. Salpalinjalla sijaitsevassa Salpalinjan Hovissa pääsee sukeltamaan kartanon henkeen luonnonmaisemissa. 

Koe Saimaa 

Saimaa on läsnä alueen asukkaiden arjessa kaikkina vuodenaikoina. Kaupungeissa ja kylissä on opittu hyödyntämään kauniin järvialueen mahdollisuudet jo muinoin, ja sama perinne jatkuu alueen asukkaiden keskuudessa nykyisin. Matkailijalle laaja järvialue tarjoaa yksityisyyttä, mutta myös seurallisten paikallisten välittömän tunnelman. Saimaan voi kokea monella tavalla; kulttuurin, koskemattoman luonnon ja mystiikan tai värikkään kaupunkielämän näkökulmasta. 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *