Kulttuurimatkailijan vinkit Saimaan alueelle

Kulttuurimatkailijan vinkit Saimaan alueelle

Saimaa on tunnettu Suomen suurimpana ja Euroopan neljänneksi suurimpana järvenä. Moni mieltää Saimaan vesistöalueen luontokohteena, jonne matkailijat suuntaavat kesäisin veneilemään ja mökkeilemään. Saimaan alue on kuitenkin paljon muutakin kuin kirkasvetistä järvimaisemia, vehreää luontoa ja leppoisia kesäpäiviä laiturin nokassa. Vaihtoehtona kesämökin risusavotalle ja saimaannorpan bongaukselle, Saimaan ympäristö tarjoilee lukuisia mahdollisuuksia myös taide- ja kulttuurielämyksille. 

Olemme koonneet tälle sivulle omat suosikkimme erilaisista tapahtumista ja paikoista, joihin kannattaa suunnistaa akuutissa kulttuurinnälässä. Joukossa on vähemmän tunnettuja erikoisuuksia, kuten Parikkalan patsaspuisto sekä kansainvälisesti tunnettuja musiikkitapahtumia. Lisäksi listasimme menovinkkejä arkkitehtuurin ystäville sekä suosituksia kotimaisesta perinneruokakulttuurista kiinnostuneille. Poimi listalta omat suosikkisi ja lähde rohkeasti hakemaan lisää kulttuuria elämään! 

Kiehtovan kummallinen patsaspuisto (Parikkala) 

Parikkalan patsaspuisto lukeutuu Saimaan alueen mielenkiintoisimpiin kulttuurikohteisiin. Kyseessä on taiteilija Veijo Rönkkösen elämäntyö, joka käsittää yli 550 betonista valmistettua ihmispatsasta, jotka elävät omaa elämäänsä taiteilijan puutarhassa Koitsanlahdessa. Ensimmäiset patsaat Rönkkönen valoi jo 1970-alussa, jatkaen työtään aina kuolemaansa saakka vuoteen 2010. Rönkkösen patsaspuisto lukeutuu Suomen tunnetuimpiin ITE-taideteoksiin eli itseoppineiden taiteilijoiden arjen ympäristöissä tekemiin taideteoksiin. 

Puistossa vierailija astuu maailmaan, jossa tekohampailla ja lasisilmillä koristellut ihmishahmot laittavat turistin mielikuvituksen liikkeelle ja katsovat puistokävijää suoraan silmiin. Sammaleen peittämät patsaat joogaavat, leikkivät keskenään ja suorittavat arkisia toimia. Vierailu tässä erikoisessa patsaspuistossa on samanaikaisesti sekä outo että kiehtova kokemus, ja se sopii erityisesti kansantaiteen ystäville. Patsaspuistoon on vapaa pääsy ympäri vuoden. 

Suomalaisen ruokakulttuurin ystäville: Säräpirtti Kippurasarvi (Lemi) 

Särä on lampaasta ja perunasta valmistettu aito eteläkarjalainen perinneruoka, jota on perimätiedon mukaan valmistettu jo tuhannen vuoden ajan. Lemiläiseen tapaan valmistettu särä valittiin vuonna 1972 yhdeksi maamme seitsemästä matkailuihmeestä, ja tätä Suomen vanhimmaksi mainostettua perinneherkkua pääsee nauttimaan Lemillä sijaitsevassa Kippurasarven ravintolassa. Jos olet siis kiinnostunut suomalaisesta ruokakulttuurista ja sen paikallisista erikoisuuksista, suuntaa Lemille! 

Imatralainen arkkitehtuuri tutuksi pyöräillen 

Imatran kaupungista löytyy arkkitehtuurin ja rakennushistorian ystäville useita mielenkiintoisia kohteita, joista kaupunki on koonnut kompaktin pyöräilykierroksen. Eri puolilla kaupunkia kiertelevä reitti on oivallinen tapa tutustua kaupungin uutta ja vanhaa arkkitehtuuria esitteleviin rakennuksiin, joita voi ihastella omaan tahtiin – pyörällä tai ilman. Paikallisesta rakennuskulttuurista ja sen historiasta kiinnostuneille tämä onkin mitä ihanin tapa viettää aurinkoinen kesäpäivä. 

Arkkitehtuurikierroksen helmiin kuuluu muun muassa Valtionhotelli, joka on aikoinaan äänestetty maamme kauneimmaksi kansallisromanttiseksi rakennukseksi. Reitin varrelta löytyy myös Alvar Aallon 1950-luvulla suunnittelema Kolmen Ristin Kirkko, joka on arkkitehtonisesti ainutlaatuinen koko Aallon tuotannossa. Näiden lisäksi kierroksen aikana voi tutustua esimerkiksi venäläisen aateliston rakennuttamiin kartanoihin ja kaupungin teollisuushistoriasta kertoviin tuotantorakennuksiin, kuten Imatrankosken voimalaitokseen. 

Oopperaa, poppia ja räminärokkia 

Saimaan kulttuuritarjonnasta löytyy runsaasti erilaisia musiikkitapahtumia ympäri vuoden. Yksi Saimaan alueen tunnetuimmista musiikkitapahtumista on Savonlinnan oopperajuhlat, jonne kokoontuu vuosittain kymmeniä tuhansia oopperan ystäviä. Tämän heinäkuussa järjestettävän oopperaesitysten sarjan päänäyttämönä toimii Olavinlinna, joka tarjoaa huikeat puitteet kansainvälisestikin tunnustetulle musiikkitapahtumalle. Ehdoton ykkönen kaikille oopperamusiikista kiinnostuneille, joka ei jätä kylmäksi satunnaistakaan kulttuurituristia! 

Klassisen musiikin ystäviä hemmotellaan myös helmikuun lopussa Joensuussa, jossa järjestetään nelipäiväinen Musiikkitalvi-tapahtuma. Ohjelmisto tarjoilee monipuolisesti musiikkia niin klassisen musiikin, kansanmusiikin, jazzin kuin iskelmänkin ystäville. Mikäli musiikkimaku taipuu kuitenkin popin ja rockin suuntaan, legendaarinen Ilosaarirock ja ennen juhannusta Lappeenrannassa järjestettävä Lappeefest antavat tähän hyvän mahdollisuuden. Muista myös elokuinen Lprhc-fest, joka on tunnetusti vauhdikas vaihtoehtomusiikin festivaali. 

Taidekeskus Salmela (Mäntyharju) 

Taidekeskus Salmela on vuonna 1990 perustettu taidegalleria ja erilaisten kulttuuritapahtumien keskus, joka etenkin kesäisin tarjoilee elämyksiä kaikille aisteille. Taidekeskus koostuu useammasta rakennuksesta, ja keskuksen sydämenä toimii 1850-luvulla valmistunut empire-tyylinen rakennus. Tämä aikoinaan kirkkokansan kokoontumispaikkana toiminut talo on sittemmin muutettu näyttelytilaksi, jossa esitellään vuosittain monipuolisesti kotimaisen nykytaiteen kärkiteoksia ja lupaavien nuorten taiteilijoiden teoksia. 

Taidekeskuksen alueelta löytyy lukuisten näyttelytilojen lisäksi puistonäyttämö, joka toimii monenlaisten musiikkikonserttien päänäyttämönä. Etenkin kesäaikaan puistonäyttämöllä soi musiikkia laidasta laitaan ja toisinaan siellä järjestetään myös yhteislaulutilaisuuksia, joissa pääsevät ääneen kaikki laulamisesta kiinnostuneet, laulutaitoon katsomatta. Vuonna 2019 Salmela juhlistaa jo 30-vuotista taivaltaan, minkä johdosta taidekeskuksen ohjelmisto on täynnä korkeatasoisia näyttelyitä ja kulttuuritapahtumia. 

Joen yö (Joensuu) ja Linnoituksen Vanhankaupungin päivät (Lappeenranta) 

Syksyn pimenevien iltojen iloksi järjestettäviä taiteiden öitä löytyy nykyisin jo useammasta kaupungista ympäri Suomen. Nämä vuosittain järjestettävät kulttuuritapahtumat punovat yhteen musiikkia, taidetta ja teatteria tarjoten matalan kynnyksen kohtaamispaikan kaupunkilaisille ja eri taidealojen osaajille. Elokuinen Joen yö ei ole poikkeus: Joensuussa järjestettävä tapahtuma mahdollistaa monipuolisen taide- ja kulttuurielämyksistä nauttimisen, ja vieläpä ilmaiseksi! 

Aikaisemmin Linnoituksen yönä tunnettu, mutta sittemmin Linnoituksen Vanhankaupungin päiviksi nimensä muuttanut tapahtuma on Lappeenrannan vastine Joen yölle. Tavallisesti elokuun toisella viikolla järjestettävillä Vanhankaupungin päivillä voi tutustua erilaisiin taide-ja kulttuuripainotteisiin työpajoihin, osallistua historiallisille draamakierroksille sekä heittäytyä musiikki- ja tanssiesitysten pauloihin. Tapahtuman kruunaa satoja vuosia vanhan linnoituksen kuvauksellinen ympäristö, jonka syleilyssä kulttuurielämykset maistuvat entistäkin herkullisemmalta. 

Kulttuuri osana Saimaan elämää 

Kulttuuria voi harrastaa hyvin monella tavalla. Kaikkia meistä ei valitettavasti ole siunattu taivaallisilla laulunlahjoilla, mestarimaisella sivellinkädellä tai ilmiömäisellä sanataituruudella, mutta onneksi kulttuurista voi nauttia myös toisten tekemänä. Kulttuuri- ja taideharrastukset tutkitustikin lisäävät hyvinvointia ja tuovat ihania hengähdystaukoja arjen kiireeseen. Lähde siis rohkeasti tutustumaan Saimaan kulttuurielämyksiin – olivatpa ne sitten pieniä tai suuria. 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *