Imatran valtionhotelli

Imatran valtionhotelli

Imatran Valtionhotelli on vuonna 1903 Imatrankosken partaalle valmistunut kivirakenteinen jugendlinna, jonka on suunnitellut arkkitehti Usko Nyström. Se avattiin matkailijoille lokakuussa 1903 ja on siitä lähtien muutamaa keskeytystä ja joitakin remontteja lukuun ottamatta palvellut Imatralla matkaavia. Upea hotelli on vuonna 2014 valittu Apu-lehden äänestyksessä koko Suomen kauneimmaksi rakennukseksi. 

Hotellin varhaisinta historiaa 

Imatrankosken partaalla on ollut hotellitoimintaa jo ennen valtionhotelliakin. Turisteja niin Venäjältä kuin Saksastakin paikalle ovat houkutelleet sekä koskinäkymät että kalavedet mutta myös liikenneyhteyksien paraneminen. Valtionhotellia edeltäneet puiset hotellirakennukset tuhoutuivat tulipalossa 1900-luvun alussa, ja uusi hotelli rakennettiin. Hotellin nimi oli tuolloin Grand Hôtel Cascade ja talon ensimmäinen isäntä pietarilainen Petter Müller. 

Vuoden 1918 kansalaissota karkotti turistit ja Valtionhotelli muutettiin sotasairaalaksi. Maailmansotien välisenä aikana Valtionhotelli eli varsinaista kukoistuskauttaan, kun siellä vierailivat sekä koti- että ulkomaiset turistit. Sitten puhkesi toinen maailmansota. Hotelli otettiinkin taas sotilaskäyttöön Kannaksen armeijan esikunnaksi ja jatkosodan aikana päämajan sotilashallinto-osastoksi. Myös Imatran ilmatorjuntakeskus toimi toisen maailmansodan aikana hotellin kellarissa. 

Kohti nykyaikaa 

Hotelli kärsi sodassa vaurioita, ja sodan jälkeen se korjattiin arkkitehti Aarne Ervin suunnitelmien mukaan. Uudistettu hotelli avasi ovensa matkailijoille vuonna 1945. Varsinainen matkailun nousukausi koettiin kuitenkin vasta 1980-luvulla. Silloin Valtionhotellin viereen rakennettiin kongressihotelli, jonka suunnitteli arkkitehti Ilmo Valjakka. Vuonna 1987 Valtionhotelli restauroitiin alkuperäiseen asuunsa professori Henrik Liliuksen laatiman suunnitelman mukaan. 

Valtionhotelli peruskorjattiin vuosina 2004–2005. Matkailijoiden toiveisiin ja tarpeisiin vastaava hotelli ja sen alue kokivat viimeisimmän uudistuksensa vuonna 2009, jolloin hotellin yhteyteen avattiin moderni kylpylä. Sen allasosastolta löytyy tavallisen uima-altaan lisäksi kaksi poreallasta, lasten kahluuallas sekä lämpöisiä kivipetejä. Saunaosaston erikoisuutena on infrapunasauna, jolla sanotaan olevan terveysvaikutuksia. 

Nykyinen hotellitoiminta 

Nykyään Imatran Valtionhotelli on osa kansainvälistä Scandic-ketjua. Nykyinen hotelli koostuu vanhasta kivilinnasta eli Linnahotellista sekä uudesta kongressihotelliosasta eli Puistohotellista. Hotellissa on yhteensä 137 huonetta, joista 54 on Linnahotellin puolella ja loput 83 Puistohotellissa. Huonevalikoima on monipuolinen. Tarjolla on eri vaihtoehtoja tavallisista Puistorakennuksen Standard-huoneista aina presidentinsviittiin. 

Hotellin palvelut ovat nykyaikaisen standardin mukaisia ja korkeatasoisia. Hotellin jokaisessa huoneessa on TV, minibaari ja nopea langaton internet-yhteys. Linnahotellin tasokkaimmista huoneista löytyy myös muuta erikoisvarustelua. Osasta huoneita on upea koskinäköala, mutta muutenkin hotellia ympäröivät puistot ja kulttuurimaisemat tarjoavat kauniita näkymiä. Toisissa huoneista on parveke, joissakin jopa oma sauna. 

Hotellin ravintolat 

Imatran Valtionhotellissa on tietysti myös ravintolapalveluita. Valtionhotellin ruokaravintola on nimeltään Linnaravintola. Se toimii myös hotellivieraiden aamiaisravintolana, mutta aamiaista voivat eri maksusta tulla nauttimaan myös muut kuin hotellissa majoittuvat. Ravintolan á la carte -listan kuuluu niin kansainvälisiä herkkuja kuin paikallisia erikoisuuksia. Kesäisin ravintolan yhteydessä toimii ihastuttava Linnan puistoterassi. 

Jos 250-paikkainen juhlava ruokaravintola ei houkuta eikä nälkä vaivaa, voivat asiakkaat nauttia olostaan myös Valtionhotellin aulabaarissa. Se on olohuonemainen tila muhkeine nojatuoleineen ja viehättävine nurkkauksineen. Tässä aulabaarissa lasillisen tai parin voi nauttia myös silloin, kun Linnaravintola on suljettu, sillä aulabaari palvelee asiakkaita aamusta yöhön saakka. 

Kokouspalvelut 

Erilaisten kokousten järjestäminen onnistuu kätevästi Imatran Valtionhotellissa. Kokoustiloja on monia, ja niiden koko vaihtelee kahdeksan hengen kokoushuoneista aina 220 hengen suureen saliin, joka syntyy yhdistämällä kaksi pienempää salia. Koska pienempiä tiloja on tarjolla useita, sopii hotelli erinomaisesti monen tyyppiseen kokoustoimintaan, jonka suunnittelussa saa järjestäjä olla mukana alusta saakka. 

Scandic-ketjun toimintaperiaatteen mukaan tarjolla on toki erilaisia valmiita kokouspaketteja. Kokouspaketeissa määritellään tietenkin kokouksen kesto ja osallistujamäärä. Tarjolla on vaihtoehtoja 1–3 tunnin paketeista 24 tunnin paketteihin ja kaikkea siltä väliltä. Valmiit kokouspaketit sisältävät tilat, tarjoilut, ilmaisen langattoman internet-yhteyden sekä dataprojektorin kokoustilaan. Räätälöimällä pakettiin voidaan toki lisätä vaikkapa rentoutuminen kylpylässä. 

Juhlia joka lähtöön 

Nuo lukuisat kokoustilat sopivat tietenkin erinomaisesti myös erityyppisten juhlien järjestämiseen, olipa kyse sitten pienistä perhejuhlista tai vaikkapa firman pikkujouluista. Hotellin pohjakerroksesta löytyy myös upea Linnan Kellari, jonne mahtuu kaikkiaan 220 juhlavierasta ja jota kehutaan tunnelmaltaan ja erityisesti sisustukseltaan ainutlaatuiseksi juhla- ja kokoontumistilaksi. Tässä hotellissa juhlien onnistuminen ei ole ainakaan puitteista kiinni. 

Valtionhotelli on koko reilun satavuotisen historiansa ajan ollut suosittu hääpaikka. Linnahotelli tarjoaa tunnelmaa ja romantiikkaa suuriinkin hääjuhliin ympäri vuoden. Juhlatilojen ja tarjoilun lisäksi hotellin kautta on helppo hoitaa majoitukset ja jopa mahdolliset ohjelmapalvelut. Jopa häiden jatkopaikka on saman katon alla, sillä siihen tarkoitukseen sopii loistavasti tietenkin Linnan Kellari! 

Muut palvelut 

Niin hotelliasukkaita kuin kokousvieraita palvellaan tietenkin hyvin vieraanvaraisesti. Hotellin palveluihin kuuluvat ympäri vuorokauden avoinna oleva vastaanotto, kaikkialla hotellissa toimiva ilmainen langaton internet-yhteys ja lasten leikkihuone. Lisäksi tarjolla on sekä huonepalvelu että pesulapalvelu. Hotellista löytyy myös silityshuone, tallelokeroita sekä matkatavarasäilytys. Hotellin parkkipaikalla on saatavilla pistokkeellisia pysäköintipaikkoja talven pakkaskautta ajatellen. 

Hotellin ympäristö 

Imatran Valtionhotelli tarjoaa jokaiselle jotakin. Vuoksen ja Imatrankosken kulttuurimaisemat ovat ainutlaatuiset. Hotellin toisella puolella virtaa joki ja vihertää metsä. Hotellin läheltä löytyy myös Muinaissuoman luontopolku ja sen varrelta Kruununpuiston hiidenkirnut. Toisella puolella, aivan kävelyetäisyyden päässä, on Imatran keskusta omine ostos- ja kulttuuripalveluineen. Hotellivieras voikin siis rentoutua luonnossa tai nauttia Imatran kaupunkielämästä. 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *