Lappeenranta – pieni, suuri kaupunki

Lappeenranta – pieni, suuri kaupunki

Lappeenranta on yksi Etelä-Karjalan kauneimmista kaupungeista, josta löytyy sopivassa suhteessa kaupungin vilskettä, kiinnostavaa historiaa, Saimaan läheisyyttä ja leppoisaa eteläkarjalaista asennetta. Lappeenranta saattaa ensivilkaisulla vaikuttaa pienehköltä kyläpahaselta, mutta pinnan alta paljastuu eläväinen kaupunki, josta löytyy roppakaupalla tekemistä ja näkemistä. Varsinkin kesäisin kaupunki puhkeaa kukkaansa. Satama-alue linnoituksineen ja monine tapahtumineen houkuttelee niin paikallisia kuin turistejakin käyskentelemään rantaraitille, jonka yhteydessä voi käydä ihastelemassa Hiekkalinnan taidokkaasti rakennettuja hiekkaveistoksia tai hypätä risteilylle, joka vie Saimaan kanavalle ja aina Venäjälle asti. 

Lappeenrannan historiaa 

Lappeenrannalla on pitkä historia, joka ulottuu aina rautakaudelle asti. 1600-luvulla Lappeenranta, eli Villmanstrand, oli merkittävä tervakaupan keskus johtuen sijainnistaan tärkeiden vesi- ja maareittien kohtaamispaikkana. Kaupungiksi Lappeenranta vihittiin vuonna 1649, joten vuonna 2019 Lappeenranta juhliikin jo 370-vuotissyntymäpäiviään. Lappeenranta on näytellyt merkittävää roolia Suomen historian monissa käänteissä. 1700-luvun Pikkuvihan mainingeissa Lappeenrannassa käytiin verisiä taisteluja idän ja lännen valtojen kesken. Näiden valtataistelun keskellä valmistui myös kulttuurihistoriallisesti arvokas linnoitus, joka vielä tänäkin päivänä kohoaa merkkinä suomalaisten, ruotsalaisten ja venäläisten yhteisestä, vaiherikkaasta historiasta. 

Lappeenranta tänä päivänä 

Vaikka Lappeenrannassa historia on vahvasti läsnä monin eri tavoin, on kaupunki silti katsonut aina eteenpäin ja onnistunut uudistumaan muuttuvien aikojen mukana. Tänä päivänä Lappeenranta on elinvoimainen kaupunki, joka vetää puoleensa etenkin opiskelijoita. Miltei 73 000 asukkaan Lappeenrannassa noin joka kymmenes asukas onkin opiskelija, tekniikkaan ja talouteen erikoistuneen yliopiston ollessa yksi suurimmista vetonauloista. Yliopisto tekee kiinteää yhteistyötä myös kaupungin kanssa, pyrkien kehittämään uusiutuvaan energiaan ja puhtaampaan ympäristöön liittyviä ratkaisuja. Tämän yhteistyön ansiosta Lappeenranta onkin jo kahdesti valittu kansainvälisessä vertailussa yhdeksi maailman ilmastoystävällisimmistä kaupungeista. 

Eläväinen satama-alue ja vanha linnoitus 

Lappeenranta näyttäytyy kauneimmillaan kesäpäivinä, jolloin monet suuntaavat kohti satamaa ja linnoitusta. Tällöin kaunis satama-alue, joka rajautuu toiselta puolelta linnoituksen valleihin jatkuen Myllysaaren hiekkauimarannalle asti, on täynnä elämää. Satamatorin laidalta löytyy muun muassa pieniä ruokakioskeja pikkunälän selättämiseen ja ravintolalaivaksi muutettu Prinsessa Armaada, jonka kansiterassilla päivä vaihtuu kuin huomaamatta illaksi. Sataman vierestä kohoavassa vanhassa linnoituksessa taasen pääsee astumaan hetkellisesti ajassa taaksepäin; mukulakivitie johdattelee kohti kauniita vanhoja rakennuksia, jotka on sittemmin muutettu kahvila-, museo- ja pikkuputiikkikäyttöön. Valleilta avautuu lisäksi upea näkymä Saimaan ylle: tämä on Lappeenrantaa parhaimmillaan. 

Museoista pitävien kannattaa suunnata linnoitukseen 

Mikäli olet kiinnostunut kaupungin historiasta ja museoista, linnoitusta ei kannata jättää väliin. Jo pelkästä käyskentelystä linnoituksen vallien siimeksessä tulee fiilis kuin olisi ulkoilmamuseossa! Mikäli haluaa sukeltaa Lappeenrannan ja lähiseudun historiaan vielä syvemmälle, kannattaa suunnata linnoituksessa sijaitsevaan Etelä-Karjalan museoon. Perusnäyttelyiden lisäksi museon tarjontaa rikastuttavat vaihtuvat näyttelyt, jotka usein liittyvät ajankohtaisiin teemoihin. Samalta alueelta löytyy myös Lappeenrannan taidemuseo, jonka kokoelma miellyttää sekä klassisen että nykytaiteen ystäviä. Mikäli historian nälkä vielä vaivaa, Wolkoffin talomuseoon on hyvä päättää museokierros. Sen menneiden vuosikymmenien sisustus on kerrassaan ihastuttava! 

Tämä suosittu paikallisherkku vie kielen mennessään 

Lappeenrannan visiittiä ei millään muotoa voi sanoa täydelliseksi, ellei ole käynyt Kauppatorin laidalla sijaitsevissa ruokakioskeissa maistamassa paikallista herkkua, vetyä. Jo aamuvarhaisesta lähtien pöydät täyttyvät ihmisistä, jotka ovat tulleet nauttimaan vetyjä, eli höyrytettyjä lihapiirakoita erinäisten lisukkeiden kera, ja vaihtamaan kahvikupin äärellä kuulumisia tuttujen kanssa. Tämän paikallisen herkun suosio on valtava; arvioiden mukaan Kauppatorin ruokakioskeissa myydään vuosittain yli miljoona lihapiirakkaa, mikä on kaupungin asukasmäärän verrattuna käsittämätön määrä! Lappeenrantalaisten mielestä tämä ei tosin ole kovinkaan yllättävä saavutus, sillä monet käyvät nauttimassa tätä paikallisherkkua useamman kerran viikossa. 

Lappeenranta shoppailukaupunkina 

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että niinkin pienessä kaupungissa kuin Lappeenrannassa, on itse asiassa yllättävän hyvät shoppailumahdollisuudet. Jo vuosien ajan kaupunkiin on saapunut runsaasti turisteja etenkin itänaapurista, minkä johdosta shoppailumahdollisuuksiin on panostettu. Lukuisien pikkuputiikkien lisäksi keskustasta löytyy useampikin ostoskeskus, joista suosituin on Iso-Kristiina. Tästä hiljattain remontoidusta kauppakeskuksesta löytyy tunnetuimpien ketjuliikkeiden lisäksi ravintoloita, kahviloita ja jopa elokuvateatteri. Keskustan ulkopuolelle, eri puolille Lappeenrantaa, taasen on rakennettu lukuisia kauppakeskittymiä, jotka on suunniteltu astetta arkisempaan shoppailuun. Yksi tällainen on Myllymäki, josta löytyy suurien markettien lisäksi muun muassa huonekaluliikkeitä. 

Lappeenranta pähkinänkuoressa 

Saimaan eteläisen vesistöalueen ja Venäjän rajan välimaastoon sijoittuva Lappeenranta on kooltaan ehkä pieni, mutta sydämeltään sitäkin suurempi kaupunki. Lappeenranta ei olisi Lappeenranta ilman sen ystävällisiä ihmisiä, joiden puheessa soljuu karjalan murre ja jotka ovat ylpeitä omasta kaupungistaan. Vaikka Lappeenranta näyttää parhaat puolensa kesäaikaan, löytyy talvisesta Lappeenrannastakin omat helmensä. Talvella Saimaan jäätyessä satamassa voi luistella järven jäällä tai kävellä jäätietä pitkin Karhusaareen, jossa pääsee ihastelemaan edessä aukeavaa lumista järvimaisemaa. Talvireippailun jälkeen onkin mukava siirtyä lämmittelemään kohmeisia sormia johonkin kaupungin kivoista pikkukahviloista. 

Yksi tapa lieventää talvihorrosta on myös vaihtaa maisemaa hetkeksi. Lappeenrannasta on nimittäin hyvät yhteydet niin lähelle kuin kauas. Junalla pääsee Helsinkiin kahdessa tunnissa ja nopealla Allegrolla Pietarikin on vain 1,5 tunnin junamatkan päässä. Jos mieli kaihoaa vieläkin kauemmas, paikalliselta lentoasemalta voi ottaa suorat lennot vaikka Milanoon tai Ateenaan. Ottaen huomioon kaupungin sijainnin hyvien liikenneyhteyksien päässä, monipuoliset ostosmahdollisuudet, tulevaisuuteen panostavan kaupunkisuunnittelun ja Saimaan vesistöalueen läheisyyden, on helppo nähdä, miksi Lappeenranta pikemminkin ihastuttaa kuin vihastuttaa. Tai kuten paikallinen sen sanoisi: “ihan hiton leso kaupunki!” 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *